Institut VmV

Přírodní alternativy u Crohnovy choroby

Institut pro prevenci a moderní nutriční medicínu (VmV) se skládá z kvalifikovaných výživových odborníků, expertů na zdraví a lékařů. Zabýváme se především alternativními formami léčby, především léčbou vitálními látkami a jejich pozitivními dopady na různé nemoci. Naše doporučení jsou zaměřena na postižené osoby a jejich rodinné příslušníky, které chtějí sami odpovědně pečovat o své tělo a své zdraví. Hlavně pak na ty, kteří si uvědomují, že k uzdravení mohou vést i jednoduché a přirozené cesty, když tělo dostane možnost uvést se samo do rovnováhy.

Institut VmV je nezávislým a svobodným institutem a není navázán na farmaceutické koncerny. Obsah webových stránek vytvářejí výlučně pracovníci našeho institutu, stránky chtějí pomáhat a sloužit jako všeobecný zdroj informací.

1. Příznaky Crohnovy choroby

U Crohnovy choroby se jedná o chronický zánět střeva, nemoc běžně probíhá nárazovitě. Většinou jsou postiženi mladí lidé ve věku mezi 15 a 35 lety, muži a ženy stejnou měrou. Ale i u starších osob může Crohnova choroba ještě propuknout. Typické příznaky jsou silné bolesti břicha a časté vodnaté průjmy. V souvislosti s Crohnovou chorobou se ale jednotlivě nebo v kombinaci vyskytují i následující symptomy, které mohou poukazovat na toto onemocnění:

  • Horečka
  • Křeče, většinou na pravé straně podbřišku
  • Ztráta hmotnosti
  • Nechutenství
  • Únava
  • Nevolnost a zvracení
  • U dětí: zpoždění růstu
  • Bolesti kloubů (většinou kolenní a hlezenní kloub)
  • Zánětlivé změny kůže
  • Abscesy
  • Píštěle
  • Trhliny

2. Příčiny a rizikové faktory

Přesné příčiny Crohnovy choroby jsou stále ještě neznámé. Doposud bylo možno identifikovat pouze některé faktory, které zřejmě podporují rozvoj nemoci. Crohnova choroba se dnes považuje za autoimunitní onemocnění střevní sliznice. Stejně jako u ostatních autoimunitních onemocnění se velký význam připisuje faktorům životního prostředí. Pro ně hovoří také to, že nemoc se vyskytuje v průmyslových zemích mnohem častěji, než v ostatních částech světa.

Zvlášť negativní vliv na postižené má kouření: kdo kouří, má dvakrát tak vysoké riziko onemocnět Crohnovou chorobou. Kouření též většinou zhoršuje příznaky.

Nemoc se často vyskytuje v rodinách, to znamená, že zde pravděpodobně existuje genetické zatížení. Genetická obrana postiženého se často odlišuje od zdravého člověka. Často mu chybí úsek genu, který je zodpovědný za produkci tělu vlastního „antibiotika“. Z toho vyplývá oslabení obranyschopnosti, jež s jistotou usnadňuje vypuknutí choroby.

Dalším faktorem je přehnaná hygiena, která je v naší civilizaci bohužel stále častějším jevem. Jestliže tělo přijde během života – právě v mladém věku – do styku pouze s malým množstvím bakterií a zárodků, může se stát, že nebude náhle umět správně reagovat na vznikající zánětlivé procesy – jako hráč na hudební nástroj, který necvičil a náhle má zahrát novou skladbu.

Vliv na vznik střevních onemocnění má i výživa. Negativní vliv na trávicí trakt se připisuje především „nezdravé“, pro střevo spíše škodlivé výživě (bílý cukr nebo bílá mouka). Aby mohla terapie účinkovat co možná nejlépe, je třeba věnovat zvláštní pozornost výživě a úpravě jídelníčku.

3. Diagnóza onemocnění

Máte-li podezření, že trpíte Crohnovou chorobou, vyhledejte ihned svého lékaře a sdělte mu své symptomy. Pro stanovení jednoznačné diagnózy bude potom zapotřebí provést několik vyšetření. Rozlišení od velmi podobně probíhající ulcerózní kolitidy není často snadné.

Lékař pravděpodobně provede nejprve vyšetření pohmatem. Po prvním vyšetření většinou následuje odběr krve a provedou se laboratorní testy, které mají odhalit možné zánětlivé procesy a/nebo nedostatečné zásobování vitálními látkami. Obojí zvyšuje podezření na Crohnovu chorobu.

Aby se s jistotou dala stanovit diagnóza, je nezbytné provést endoskopii střeva. Lékař přitom vyšetřuje vnitřní prostředí střeva (pacient je přitom většinou tlumen sedativy) určitým typem hadice (koloskopem), na jejímž předním konci je připevněna malá kamera. Současně může kolposkopem odebrat vzorky tkáně, bude-li to zapotřebí, aby zjistil změny tkáně charakteristické pro Crohnovu chorobu.

Stanovení diagnózy často uzavírá vyšetření ultrazvukem (sonografie). Zesílení střevní stěny bývá dalším důkazem pro Crohnovu chorobu.

4. Terapie vitálními látkami a podpůrná opatření

Crohnova choroba je chronickým onemocněním a dosud není zcela vyléčitelná. Cílem léčby je proto odstranit u nemocného co nejvíce obtíží, prodloužit dobu mezi aktivními fázemi a celkově snížit jejich počet.

Během aktivní fáze nemoci podává ošetřující lékař především protizánětlivé léky, přednostně kortizon. Podle intenzity nárazu a stavu zánětu se nasazují preparáty s obsahem kortizonu lokálně (místně) nebo působící v celém těle. Jestliže se ale kortizon užívá delší dobu, hrozí závažné vedlejší účinky. Vedle toho se používají i léky na tišení bolesti a křečí, pro zmírnění těchto symptomů.

Z důvodu dlouhodobých průjmů je obzvláště důležité dát tělu k dispozici všechny nutné vitální látky v dostatečném množství.

K vitálním látkám patří všechny stopové prvky, vitamíny, minerální látky a sekundární rostlinné látky, které potřebuje lidské tělo k životu. V ideálním případě byste měli přijmout vitální látky s vyváženou stravou, protože tělo je v této podobě zhodnotí mnohokrát lépe. Právě to je ale při akutním stavu téměř nemožné. Většina postižených je proto v této fázi těžce podvyživená.

Lékaři a zdravotníci radí proto užívat přírodní koncentrát vitálních látek, který obsahuje všechny esenciální vitální látky, je snadno použitelný (nejlépe v tekutém stavu) a tím zbytečně nezatěžuje tělo a trávicí trakt. Doporučuje se především dostatečné zásobování následujícími živinami:

Vitamín A: Bylo zjištěno, že nedostatek vitamínu A přímo souvisí se závažností choroby. Vitamín A je důležitý obzvláště pro imunitní systém, především pro úspěšnou obranu proti infekcím. Kromě toho jej tělo potřebuje pro růst a opravy sliznic, jako např. sliznice střeva postižené Crohnovou chorobou.

Vitamín D: Člověk si běžně tvoří vitamín D ze slunečního záření z větší části sám a ukládá ho do tukových a svalových tkání. Přesto je ale odkázán na určitý přísun vitamínu D ze stravy. Při nedostatku vitamínu D nastávají poruchy funkce střevní sliznice, které silně zvyšují riziko chronického zánětu. Současně podporuje imunitní systém tak, že pomáhá vývoji obranných buněk a stará se o stabilní kosti. Posledně jmenovaný bod má velký význam právě při dlouhodobých dávkách kortizonu.

B-Komplex: Ke komplexu vitamínů B patří vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, kyselina listová a vitamín B12 se svými různými funkcemi v těle. U chronického zánětu střeva narůstá skokově potřeba vitamínů B, protože je narušeno přijímání vitamínů přes střevní sliznici. Dochází k různým projevům způsobeným jejich nedostatkem.

Zinek: Stopový prvek zinek podporuje mimo jiné léčebný a opravný proces střevní sliznice.

Selen: Selen je silný antioxidant a chrání tedy tělo před zbytečným oxidačním stresem. Kromě toho působí pozitivně na imunitní systém. Nedostatek tohoto stopového prvku se rovněž spojuje se zvýšeným rizikem vzniku zánětů.

Omega-3 mastné kyseliny: Omega-3 mastné kyseliny působí pozitivně na imunitní systém a silně brání rozvoji zánětu. Kromě toho se omega-3 mastným kyselinám připisuje, že mohou prodloužit dobu remise mezi jednotlivými nárazy nemoci.

V ideálním případě byste měli přijímat vitální látky s vyváženou stravou, protože tělo je v této podobě umí mnohokrát lépe zužitkovat. Právě to je ale při akutním stavu téměř nemožné. Většina postižných je proto v této fázi silně podvyživená. Lékaři a zdravotníci radí proto užívat přírodní koncentrát vitálních látek, který obsahuje všechny esenciální vitální látky, je snadno použitelný (nejlépe v tekutém stavu) a tím zbytečně nezatěžuje tělo a trávicí trakt.

Různé studie ukazují, že stopové prvky, vitamíny, minerální látky a druhotné rostlinné látky (vitální látky nebo mikroživiny) lépe a efektivněji účinkují, přijímají-li se v kombinaci a v jejich vzájemném přirozeném spojení.

Německá společnost pro prevenci zdraví (DGG) doporučuje užívat ke každodenní stravě přírodní doplňky, aby se mohla potřeba těchto látek doplnit – i v extrémních situacích. Přitom by se mělo vždy sáhnout po preparátu vitálních látek, který je optimálně dávkován a obsahuje výhradně přírodní substance. DGG a Institut pro prevenci a moderní lékařství vitálních látek proto doporučují koncentrát vitálních látek LaVita, protože obsahuje všechny důležité vitamíny, minerální látky, stopové prvky a druhotné rostlinné látky, odpovídá optimálnímu dávkování a má 100% přírodní původ – předávkování je tedy vyloučeno. Zde najdete další informace

5. Co můžete udělat sami

Výživa

  • Pijte denně alespoň 2 litry vody. I neslazené čaje jsou dobrá alternativa.
  • Dejte si při jídle na čas a žvýkejte dlouho, to odlehčuje střevu a živiny se mohou lépe zužitkovat.
  • Vyhněte se v jídle a pití umělým přísadám.
  • Vyhněte se pokud možno rafinovanému cukru a bílé mouce.
  • Mnoho postižených trpí intolerancí na laktózu. V tomto případě se kompletně vyhněte mléčným výrobkům.
  • Dbejte na to, abyste během fáze remise přijímali stravu bohatou na vlákninu.
  • Používejte v kuchyni rostlinné oleje (např. lněný, řepkový a olej z vlašských ořechů).
  • Mnoho lékařů a zdravotníků navíc doporučuje přírodní koncentrát vitálních látek (např. LaVita), který Vaše tělo podpoří během terapie a/nebo působí preventivně a chrání před nedostatečnou výživou.

Pohyb a relaxace

  • Pravidelný sport pomáhá při regulaci imunitního systému, odbourává stres a působí protizánětlivě.
  • Spěte dostatečně, tím se podporuje relaxace a regenerace.

Životní styl

  • Dávejte pozor na signály Vašeho těla a v případě výskytu příznaků nebo vedlejších účinků o tom hovořte se svým lékařem.
  • Při tomto onemocnění hraje psychika často větší roli, než si myslíme. Často lze trvalý úspěch v léčbě zaznamenat až při kombinaci různých terapeutických přístupů.
  • Nekuřte – zdvojnásobuje to Vaše riziko onemocnět Crohnovou chorobou a má to enormně negativní vliv na průběh nemoci.
  • Pijte pokud možno co nejméně alkoholu.

Seznam použité literatury

- Burgenstein: Handbuch Nährstoffe. TRIAS 2012: S. 406-409
- DGE, Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Die Nährstoffe. DGE 3. Auflage, 2011
- Gassull M.A., Cabré E.: Nutrition in inflammatory bowel disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2001(4): S. 561-569
- Ball E.: Exercise guidelines for patients with inflammatory bowel disease. Gastroenterol Nurs. 1998(3): S. 108-111
- Biasi F. et al.: Polyphenol Supplementation as a Complementary Medicinal Approach to Treating Inflammatory Bowel Disease. Curr Med Chem. 2011 Sep 15. [Epub ahead of print]
- Reimund J.M. et al.: Immune activation and nutritional status in adult Crohn ’s disease patients. Dig Liver Dis. 2005(37): S. 424-431.
- Iwaya H. et al.: Marginal zinc deficiency exacerbates experimental colitis induced by dextran sulfate sodium in rats. J Nutr. 2011(6): S. 1077-1082
- Kuwabara A. et al.: High prevalence of vitamin K and D deficiency and decreased BMD in inflammatory bowel disease. Osteoporos Int. 2009(6): S. 935-942